joi, 1 mai 2008

Intalnirea mea cu avocatii

Am avut ca profesor in anul 2 de facultate un anume DT. Preda drepturile reale si obligatiile. Fusese judecator in materie civila si, spunea el, plecase in urma unor presiuni. Devenise avocat, unul de succes, si profesor universitar. Era plin de bani, un excelent teoretician, si un obisnuit al revistelor si editurilor de profil. Arata ca un soarece - inclusiv unul de biblioteca -, purta ochelari rotunzi - stil Rica Venturiano -, locuia in acelasi bloc cu maica-sa - asa umbla zvonul -, si a ajuns sa reprezinte tot ceea ce puteam uri mai mult.

Ca o paranteza va mai spun ca la facultatea de drept m-am dus in urma prea multelor filme si seriale americane cu avocati. Credeam ca totul se bazeaza pe inteligenta si retorica, pe abilitatea de a cauta si specula precedentul judiciar si ca nimic nu e mai placut decat sa-i prinzi pe baietii cei rai. Inainte de examen voiam sa ma fac procuror, dupa primul an, ma tenta ideea de avocatura, dupa cel de-al doilea - dupa intalnirea cu DT - nu-mi ramasese ca optiune decat consilierea juridica.

Cum am ajuns sa-l detest pe DT si lumea avocatilor? Avea DT niste vecini. Saraci, cum singur spunea. Si vecinii astia nu reuseau sa plateasca datoriile catre asociatie. Si din cauza asta toti aveau probleme cu apa. Asa ca ce si-a pus el in cap? Sa-i dea afara din bloc. Intr-un fel sau altul a reusit. Banuiesc ca asociatia prin intermediul lui i-a dat in judecata pentru datoriile respective si i-au executat silit. N-am sa uit insa satisfactia cu care ne-a spus la un curs, frecandu-si labutele, cat de fericit s-a simtit vazandu-i dormind la ghena...

Mi-am spus atunci: astia-s avocatii? Asta vreau sa devin? Un om fara scrupule si fara suflet? Ei bine, la 3 ani dupa terminarea facultatii, imi faceam intrarea in Barou, mai mult fortat de imprejurari, decat datorita unei chemari speciale. Nu m-am facut vinovat decat de un pacat - am incercat pe cat posibil sa-mi iau munca in serios in asa fel incat niciun client sa nu ma arate cu degetul dupa...

Insa reintalnirea cu avocatii a fost teribila... In primul rand pentru ca sunt cea mai mare adunatura (da, adunatura, nu adunare) de profitori! 90% din ei fac meseria asta doar pentru bani si dupa ce te-au agatat si te-au pus sa le achiti onorariul, devii imediat victima lor. Te vor infasura intr-o panza si te vor suge incet, de bani, precum paienjenii de viata.

Asta n-ar fi nimic daca nu te-ar insela dupa ce te-au jecmanit. Pentru ca de obicei mergi la un avocat dupa recomandari, dupa nume, dupa cunostinte. Si te-ai astepta sa fii linistit pt ca or sa faca treaba buna in locul tau. Doar sunt profesionisti, nu? In realitate, te injura cum ai inchis telefonul ca sa-i mai intrebi de dosarele lor, baga la loc dosarul in sertar sau in raft pana in preziua termenului sau nici macar atunci, imediat cum ai iesit din birou, actiunile le fac dupa modelele de doi lei pe care le gasesti in carti sau, mai rau, pe internet. Isi vorbesc de rau colegii, se ridica pe sine in slavi, isi plang de mila cand vine vorba de bani, gasesc zeci de pretexte ca sa nu se prezinte in dosarul tau, te lasa sa astepti cu orele prin sali, si chiar te vor convinge ca e spre binele tau.

Cand vei intreba despre bani, iti vor spune: "pentru inceput atata - nu spunem noi, asa ne cere Baroul" - si tu vei da, pentru ca ai nevoie de el, si el stie asta. Apoi termen de termen va adauga alti si alti bani onorariului initial. Va trage de dosar si de timp si de tine, pana vei ajunge sa te intrebi, "pentru ce l-am angajat p-asta?"

Si chiar asa, de ce l-ai angajat?
Pentru ca e competent? Ai avea o mare surpriza cat de putine (mai) stie, pentru ca tot 90% sunt habarnisti, sunt slab sau foarte slab pregatiti si absolut nepasatori...la urma urmelor e o meserie care se poate face si dupa ureche. Obligatia lui e de diligenta, nu de rezultat. Ce inseamna asta pentru un avocat? Ca tre sa ia banul si sa fie prezent, dar nu neaparat sa si castige!

Pentru ca are pile? Poate chiar are, dar asta nu inseamna ca le va folosi si-n dosarul tau. Care pentru tine e cel mai important din lume, dar pentru el e o alta uzucapiune, alta granituire, alta vatamare corporala. Cel mai comun si mai banal lucru din lume. Iar pentru genul asta de lucru, nu-ti pune nimeni pila!

Pentru ca stie cui sa dea? Toti stiu! Teoretic dai judecatorului sau membrilor completului de la ultima cale de atac. DAR, pentru ca e un mare DAR, nu ai si nu trebuie sa ai garantia ca plata se si efectueaza. De cele mai multe ori banii aia suplimenteaza onorariul avocatului respectiv, iar in caz de infrangere, vei auzi urmatoarea propozitie, pe care o vei crede fara nicio problema: "Alalalt a dat mai mult!"

Pentru ca are nume? Asta ar fi un argument. Daca are nume e vechi, e profesionist, stie meserie si il cunosc judecatorii. Dar atentie, cand alegi un avocat cu nume, asigura-te ca avi o cauza suficient de importanta si un onorariu gras pregatit, astfel incat sa nu negociezi doar cu el, ci sa te si reprezinte personal, nu prin trepadusii din jurul lui. Nu ca printre ei nu ar fi si cativa care stiu meserie, dar aminteste-ti, te-ai dus la un avocat cu renume!

Cam asta a fost intalnirea mea cu avocatii. Socanta, precum o intalnire de gradul 3 sau 4 cu o alta specie. O specie infecta, insensibila si profitoare. O mare adunatura de incompetenti pulhavi si lacomi, smecheri si barfitori pana la Dumnezeu, invidiosi si parsivi, total afoni la principiile dupa care legea lor - aia a avocatilor - spune ca ar trebui sa-si desfasoare meseria...

(va urma...chiar si pe subiectul asta...)

6 comentarii:

Anonim spunea...

Adevarat,dar mai exista si situatia cand avocatul pierde procesul la instanta de fond si la cea de apel,iar dupa aceea iti cere o suma exorbitanta sa scape cumva de tine pentru ca sa nu-i poti reprosa ca din cauza lui ai pierdut procesul.
Avocatul cu renume pierde pe bani grei fondul si apelul dupa care, clientul cauta un avocat ieftin si necunoscut nemaiavand bani,dar avand de platit rate bancare pe 10 ani si acesta castiga procesul....

Anonim spunea...

pai nene daca tot ai ajuns in breasla asta atunci demonstreaza ca faci parte din cei 10%. si o sa vezi ca pentru asta vei fi apreciat chiar si de cei de dincolo de bara pe care-i tot critici. e drept, tot cam in acelasi procent.

Anonim spunea...

Buna!

In curand va asteptam pe mega-situl www.pagina-avocatilor.ro

Scopul nostru:

Sprijinirea persoanelor fizice si juridice sa-si gaseasca avocatul cel mai potrivit pentru rezolvarea problemelor juridice.
Acordarea posibilitatii avocatilor sa-si promoveze serviciile pe plan national in functie de profilul si domeniul de activitate.
Inscrierea in pagina avocatilor ofera posibilitatea dezvoltarii asociatilor si avocatilor prin internet, cel mai modern, practic si util mod de informare din zilele noastre..
Inscrierea in pagina avocatilor nu este un lux, este o necesitate din care au de castigat atat avocatii cat si potentialii clienti.
Aderand la mega-situl www.pagina-avocatilor.ro puteti tine contactul cu clientii prin internet astfel, economisiti timpul pretios care trece in asteptarea clientului la biroul dvs.
Avantajul inscrierii in pagina avocatilor este ca, puteti oferi informatii exacte in timp real despre serviciile de specialitate oferite clientilor, astfel evitati posibilele neintelegeri cu clientii dvs.
Speram ca posibilitatea inscrierii in pagina avocatilor va castiga interesul dvs.


Servicii oferite:

Creare sit, optimizare web, promovare web, optimizare SEO, inscrierea in motoarele de cautare etc…..

Anonim spunea...

dupa anumite expresii folosite si frustarea evidenta cred ca esti un avocat mic si care a esuat in profesia asta. posibil sa existe si avocati care lucreaza asa cum sustii insa valoarea lor profesionala este la fel de mica ca si a ta. un avocat adevarat valoreaza cat 1000 de acesti asa zisi avocati. Cunosti ca in Buc exista aprox. 15.000 avocati insa doar 1.000, maxim 1500 castiga cu adevarat si lucreaza ca adevarati avocati, care isi respecta profesia, pe ei si pe clientii lor? ai cunoscut cumva vreun asemenea avocat care sa te faca sa fi mandru de aceasta profesie? cu siguranta nu! alfel nu ai mai sustine asemenea ineptii

Anonim spunea...

Acest articol este jignitor!!
Este posibil sa existe si astfel de avocati, DAR nu toti sunt asa. Personal am muncit din greu sa ajung avocat. Satisfactiile materiale vin greu, dar satisfactiile profesionale sunt inca din stagiatura.
Nu pot sa cred ca cineva care a muncit serios sa devina avocat poate gandi in felul acesta. Este imposibil!!

Ivan Barduc spunea...

Buna ziua!

Ma numesc Ivan si sunt moderator pe site-ul LegeaRM.com

De citeva zile este lansat forum juridic pe site-ul nostru si noi cautam experti in domeniu pentru activare pe forum.

Dvstra veti primi potentiali clienti, noi la rindul nostru ne vom dezvolta resursul.

Speram la un parteneriat de lunga durata!

P.S. asteptam raspuns pe email