joi, 8 mai 2008

Nesimtire si incompetenta la toate nivelurile. Azi: grefa

O amica vine la mine sa ma roage sa-i investesc cu formula executorie o hotarare civila. Iau hotararea, platesc taxa de timbru, iau timbrul judiciar, formulez cererea, o semnez, o stampilez si ... ma duc la judele de serviciu.

Aici, harababura si aglomeratie ca de obicei. Daca e sa dai crezare celor afisate pe pereti, in 3 zile de la depunerea cererii, poti sa te prezinti sa ridici hotararea investita. Eu insa nu sunt justitiabil, n-am venit pentru prima data in aceasta Judecatorie. Asa ca iau viza de la judele de serviciu si-i spun ca duc eu cererea in arhiva, la "fete". Ne cunoastem, asa ca nu zice nimic.

La "fete" merge treaba in felul urmator: alegi una - de exemplu aia care ti-a mai dat dosare la studiu, sau care ti-a mai cautat hotarari lasate la investit, sau care ti-a facut copii xerox din dosare fara sa te puna sa astepti ora special destinata, ma rog, genul asta de criterii - apoi o iei pe hol si-i spui ca te-ar interesa o "colaborare" contra cost. Tu iei ban de la client si ii dai si ei ca sa faca treaba pentru care este de fapt si de drept platita, fara sa mai stai la cozi si fara sa se implineasca termenul de pe perete. Credeti-ma, tine!

Cum un an de zile m-am incapatanat sa stau la cozi si sa fac scandal in arhiva, decat sa scot banul, si-am ajuns la concluzia ca numai eu sunt cel care sufera de fapt, m-am inclinat in fata sistemului de spaga, am gasit persoana, si-am inceput sa cotizez. e foarte simplu: intre cererea mea si hotararea de investit (de exemplu) bag frumos 5 sau 10 lei in functie de posibilitatile si interesele clientului. apoi nu mai stau la coada. vin a doua zi, o strig si primesc hotararea inapoi, stampilata asa cum trebuie.

Numai ca Romania e o tara membra UE unde se practica economia de piata. Iar piata este reglata de cerere si oferta. Or, p-aici pe la mine in oras sunt undeva la 700 avocati si doar 5 arhivare care lucreaza cu publicul. Ceea ce inseamna ca exista o maxima cerere si o minima oferta. Ceea ce inseamna ca mai nou fetele iau banul, dar nu-si mai respecta obligatia. Ceea ce duce din nou la nervi si incertitudine...

Cum va spuneam, vine amica. Fiind amica, am zis s-o rezolv repede. Am pus 10 lei intre cerere si hotarare, am strigat persoana potrivita si am rugat-o ca in 2 zile sa o am. "Nicio problema" a zis ea. Peste o saptamana inca ma ducea cu vorba....ca sa aflu ca exista o eroare materiala strecuarata in Sentinta pe care voiam s-o investesc. "Minunat!" am zis..."Lasa ca ma ocup eu" a zis ea. "Dar te mai costa". Si uite asa, peste 3 saptamani, amica mea primea acasa incheierea de indreptare a erorii materiale. O iau si pe aceeia.

Din nou taxa de timbru, timbru judiciar, cerere, spaga, etc. Din nou grefa, din nou un nume strigat, o cerere inmanata. Din nou 2 zile de asteptare. Peste 5 zile am primit investirea...incheierii! "Si sentinta, zic?". Habar nu avea de ea: Fa-i o copie xerox si fa alta cerere....

M-au apucat nervii. Am facut copie, alta cerere, alta taxa, tot tacamul, nu puteam sa dezamagesc amica-clienta, care deja se intreba ce fel de avocat sunt de nu pot sa-i scot o investire (a terminat si ea tot dreptul). De data asta am luat-o pe calea normala, a justitiabilului, gandindu-ma ca voi putea sa fac scandal la presedinte daca nu e gata in 3 zile. Asa ca am dus cererea la judele de serviciu si-am lasat-o acolo. Peste 3 zile m-am infiintat la grefa. Nu era gata. A trecut o saptamana. Nu era gata. Au mai trecut 3 zile, venea Pastele. Am fost indrumat spre doamna la care cotizam:"Ea se ocupa de astea". Asa ca am ajuns de unde am plecat. "Vino maine!" mi-a zis ea, numai ca maine n-au lucrat. Si nici pe 2 mai. Si a venit 5 mai. Si nu era pe motiv ca nu s-au facut comunicarile. "Sunteti nebuni??????Cum naiba puteti sa scorniti asa ceva? Adica mi-ati investit incheierea de indreptare a erorii materiale si-acum imi spuneti ca nu sunt facute comunicarile????" Si-a cerut scuze. "N-am vazut eu bine. Vino miercuri". Si a venit si 7. Am auzit iar cuvantul maine. "N-o gasesc, nu stiu unde e".

Azi, la marginea unei crize de nervi, m-a infiintat in arhiva si-am spus raspicat: "E inadmisibil ce se intampla, vreau hotararea aia". Mai era o colega care-si cauta 2 hotarari tot din aprilie depuse. Ne-au pus amandurora in fata un dosar de carton, gros, cu toate investirile. Doamne, ce-am vazut acolo. Pagini jerpelite, sentinte incomplete, cu timbre dezlipite, nebunia de pe lume. Dupa ce am luat la rand tot teancul ala, ne-am dat batuti. "Nu-s aici, i-am zis". "Atunci veniti luni!"... Maine e vineri, si e deja weekend.

Ma intreb, o fi weekend si la Parchet? Nu lucrez in penale, dar tare m-as duce p-acolo sa-mi fac un autodenunt pe dare de mita...

(va urma...)

9 comentarii:

nimeni spunea...

de cand avocatii au devenit niste ingerasi ???
trebuia sa intitulezi articolul :
,,Nesimtire si incompetenta la toate nivele (???). Azi : Eu"
Dupa ce inveti putina gramatica, atunci poti sa postezi si pe un blog. (aceasta ar trebui sa fie conditia esentiala pentru a posta)
Recunosti ca tu esti cel care a dorit sa incalce o regula, insa apoi tot tu esti care faci scandal pentru ca se incalca alte reguli
Nu e normala aceasta atitudine, dar nu ma mai mira nimic.
Asa ca nici nu mai are rost sa aduc alte comentarii
Nu te salut !
Nu meriti !
Si inca ceva : compartiv cu altii, eu am curajul sa ma semnez :
Raducu Petcu

Anonim spunea...

Poate parea ciudat ca tocmai cei care de obicei iau atitudine impotriva lipsei reformei va lasa acum comentarii dezaprobatoare relativ la articolul dumneavoastra.
Insa apreciez si eu, alaturi de colegul meu, ca sunteti intr-o eroare de atitudine. Domnule avocat, atunci cand sesizati ca un anumit membru al personalului auxiliar solicita sau primeste mita, MERGETI DIRECT LA PARCHET ! Dar nu va plangeti ca dupa ce ati incercat si chiar ati dat mita, iar apoi nu au "iesit" treburile asa cum doreati, acum va ganditi sa reclamati. Daca tot hotaram sa mergem pe calea verticalitatii si reformei, atunci apreciez ca noi trebuie sa dam primii exemplu si sa nu incalcam legea. Si apoi sa ne plangem ca altii o incalca, prejudiciindu-ne. Noi trebuie sa fim cei care schimbam aceste "practici" de prin instante. Oare dumneavoastra ati procedat corect? Ati ajutat la lupta impotriva coruptiei?
Eugen Purcaru

Anonim spunea...

In curand veti avea oportunitatea sa va inscrieti pe mega-situl avocatilor www.pagina-avocatilor.ro

Anonim spunea...

Buna ziua.
Va scriu pentru ca am nevoie de ajutor de la cineva care este cu mult mai informat decat mine in domeniul justitiei in particular si al dreptului in general. Am postat aceeasi intrebare si pe alte bloguri care monitorizeaza si amendeaza justitia romaneasca.

Imi cer scuze ca nu fac un comentariu la tema post-ului dumneavoastra si ca imi postez aici rugamintea, dar nu am stiut cum altfel sa va contactez.

Pe scurt, intrebarea mea este care din facultatile de drept particulare din Bucuresti sa o aleg pt a o urma? Contextul este acesta: nu ma intereseaza sa profesez ca avocat, ci doresc sa ma folosesc de cunostintele acumulate in activitatea anteprenoriala pe care o desfasor si o voi desfasura si, eventual, in cariera politica pe care mi-o pregatesc de ceva vreme. Acestea, cumulate cu alte cateva motive personale, ma indeamna sa urmez o facultate de drept. Asa ca imi doresc o facultate particulara in care sa am de la cine sa invat, si la ale caror cursuri sa nu fie neaparata nevoie sa particip in totalitate. In acelasi timp, nu imi doresc sa ajung intr-o facultate gen Spiru Haret, unde am inteles ca examenele sunt niste grile pe care oricum le ai la dispozitie cu mult inainte de examen. Vreau o facultate "pe bune".

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra si scuze inca odata pt calea pe care am ales-o pentru a va contacta. Daca imi veti da un raspuns si veti prefera sa imi scrieti personal in loc sa dati un raspuns aici, atunci o puteti face pe adresa [ovidiu_mihalcea] @ [yahoo.com]

Cu stima,
Ovidiu

Anonim spunea...

http://www.observatordevalcea.ro/
Famiglia “penală”
Deputatul - avocat Petre Ungureanu se victimizează pe posturile locale TV. Se plânge că jurnaliştii îi atacă “famiglia”. Nu reuşeşte să spună (recunoască) dacă este adevărat sau nu că: Ramona Măndică (nora sa) este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm Vâlcea; Anca Vârlan Ungureanu (soţia sa) este avocat la Baroul Rm Vâlcea; Dragoş Ungureanu, (fiul său cel mare, soţul Ramonei Măndică) este avocat la Baroul Rm Vâlcea; Petre Ungureanu este deputat, deformaţie avocat, este membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Anonim spunea...

Avocaţi, notari şi judecători corupţi - monstruoasa coaliţie!

De ce nu se vorbeşte despre corupţia unor avocaţi care, cu bună ştiinţă, fiind in faţa unor documente în fals (vizibil cu ochiul liber) ale clienţilor lor, continuă să le susţină cauza uzând, în instanţă, de aceste falsuri flagrante şi grosolane.

Asta prevede codul deontologic şi statutul avocatului?

Chiar unii avocaţi îşi învaţă clienţii cum să fabrice acte false şi-i îndrumă către "ateliere" specializate în fabricarea falsurilor. O coală de hârtie A4, nescrisă dar avand o vechime de 40-50 de ani, a ajuns la preţul de 1000 de euro.

Ce să mai vorbesc despre avocaţii care sunt plătiţi de partea adversă să ... piardă un proces! În acest domeniu experţi sunt unii "avocaţi ai statului". Ce-au avut şi ce au pierdut? Au numai de câştigat. Perdem noi - ceilalţi.

Cunosc jurişti ai statului care nici în 7 vieţi, cu salariul pe care l-au avut, nu şi-ar fi putut permite bunuri accesibile numai miliardarilor.

Dar avocaţii "privaţi" care îi mituiesc pe ceilalţi să piardă procesul? Darea de mită nu-i o infracţiune? Iar bietul client(dacă nu-i statul) plânge sau moare. Dacă-i statul, plâng şi mor cei aflaţi în mizerie, pentru că ei plătesc până la urmă.

Şi majoritatea acestor cazuri, avocaţi "privaţi" provin din cele mai "renumite" case de avocatură, unele foarte aproape de PUTEREA LIBERTINĂ TĂRICEANU. Iar unii dintre şefii acestor case de avocatură au aroganţa, tupeul şi neruşinarea parvenitului şi candidează pentru parlament la LIBERTINI.

Pe când vom vedea în puşcărie un avocat corupt? Dar un întreg birou de avocatură închis iar patronii lui trimişi la "zdup"?

Dacă nu vă ţineţi căţeii în lesă (cei pentru care scriu asta, se ştiu bine) CURÂND VEŢI DA SOCOTEALĂ!

Dar şi despre corupţia judecătorilor aflaţi în aceeaşi situaţie ce se poate zice?! Şi ei văd, în majoritatea proceselor legate de afaceri imobiliare, falsurile grosolane şi flagrante. De ce nu se autosesizează? Ei nu trebuie să servească - ca toate părţile aflate în proces - descoperirea adevărului şi înfăptuirea justiţiei? Nu-i şi datoria lor, în calitate de cetăţeni ai acestei ţări, să sesizeze organele în drept, când văd cu ochii lor încălcarea flagrantă a legii?!

N-au salarii destul de mari? Au nevoie de venituri suplimentare ilicite?

Ma refer, cum a-ţi putut deduce, la mafia imobiliară care nu ar putea exista fară notari (care fabrică şi autentifică acte false), avocaţi (care se servesc, în instanţă, de aceste acte fiind perfect conştienţi că sunt false) şi fără judecători care, tineri sau bătrâni, suferă de ORBUL GĂINILOR.

Avocaţi, notari şi judecători corupţi, v-aţi gândit la câtă suferinţă şi nenorocire produceţi!? Dar la Dumnezeu vă gândiţi?

Lacomia omoară România.

Unknown spunea...

Foarte tare articolul

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

Raluca spunea...

Buna ziua!

As dori f mult sa vb cu d-voastra in particular daca se poate.Imi puteti lasa o adresa de e-mail sau messenger?
Va multumesc

Raluca Beniasu