joi, 24 aprilie 2008

Exceptia de incompetenta materiala

O sa-mi ziceti ca am facut o obsesie, dar parca deja baietii si fetele astea mi-o fac in mod special.
Cineva asteapta emiterea dispozitiei - titlu de despagubire de la Comisia Centrala. Sunt facute expertizele de vreme buna. Numai dispozitia nu vine. Persoana decide sa dea in judecata statul, prin Comisia Centrala, asa cum scrie la lege. Conform art 20 din Titlul VII al Legii 247/2005 competenta e Curtea de Apel, Sectia
de Contencios Administrativ.
Face actiunea (o obligatie de a face), o depune, trec 3 termene, se administreaza probele si in ziua judecatii, instanta pune in discutie din oficiu: exceptia necompetentei materiale. Motivarea? Art 19 din Titlul VII al Legii 247/2005 prevede ca judecata privitoare la dispozitiile Comisiei centrale se face conform Legii Contenciosului Administrativ. Spun: de acord, si le-am indeplinit: avem plangere prealabila, avem raspunsul...si mai avem si competenta speciala prevazuta de art 20 din acelasi Titlu VII. Instanta ramane in pronuntare. Evident, admite exceptia si declina competenta in favoarea ... Judecatoriei (sic!)

Or, Judecatoria - spun asta pentru profani - nu are nicio atributie in ceea ce priveste Contenciosul Administrativ! Doar Sectiile specializate ale Tribunalelor, ale Curtilor de Apel si ale Inaltei Curti.

Cum e posibil ca doi judecatori ai unei Curti de Apel, membrii ai unui complet specializat de contencios administrativ sa invoce prevederile Legii 554/2004 si sa trimita dosarul la judecatorie? Cum sa fii atat de nesimtit si/sau incompetent? Pentru ca personal, in astfel de cazuri in care judecatorii nu mai au nicio treaba cu justitia, imi vine sa le pun numele pe postere si sa le afisez prin oras, pentru ca justitiabilii ajunsi in fata lor sa poata spune si ei:
- Doamna presedinta, onorat complet, subsemnatul Cutare, reclamant/parat in cauza cu nr. invoc fata de dvs EXCEPTIA DE INCOMPETENTA (MATERIALA)! Sa-i judece altcineva, cineva care are chef, spre exemplu!

Un comentariu:

Anonim spunea...

pai de ce n-ar fi si ei cel putin la fel de nesimtiti precum sint si avocatii. ca doar asa parca spuneai intr-un alt articol